Melhus engasjerer ungdommen i kommunereformen

Jorid Oliv Jagtøien, Maren Grøthe, Sigrid Jermstad, Kristin Johnsen
Fra venstre: Kristin Johnsen, SLT koordinator – Barne og Ungdomskonsulent, Maren Grøthe, elev 8. klasse, medlem i UR, Sigrid Jermstad, elev videregående skole, leder i UR,  Jorid Oliv Jagtøien, ordfører Melhus kommune

– Vi synes det var viktig å spørre de som tross alt skal bo lengst i kommunen vår om hva de synes om kommunesammenslåinger, sa Jorid Oliv Jagtøien, ordfører i Melhus kommune. Hun kunne fortelle at Melhus har hatt en stor prosess med å involvere ungdommen i kommunereformen. Sammen med ungdomsrådet har ordføreren besøkt alle de fire skolene i kommunen for å skape engasjement.

I tillegg har alle elevene deltatt i en undersøkelse der de har fått svare på hva de tenker om kommunesammenslåing og hvilke kommunale tjenester som er viktige for dem. På forhånd var spørsmålene fra en ordinær innbyggerundersøkelse gjennomgått og skrevet om i et mer forståelig språk for ungdommen. Spørreundersøkelsen involverte også en konkurranse. Svarprosenten var meget god på hele 95 prosent. Med noen unntak var trenden i svarene mye av det samme som blant de voksne.

Sigrid Jermstad, leder i Ungdomsrådet, oppsummerte blant annet at elevene ønsker folkeavstemning helt ned til 9. trinnselever, samt at elevene forventer informasjon om videre arbeidet. Hun trakk fram følgende suksessfaktorer for å engasjere ungdommen:

-Tilpass språket
-Rask informasjonsprosess. Vil at det skal gå kjapt.
-Ungdom snakker til ungdom med samme språk. Kan være lurt å bruke ungdom som snakker med ungdom
-Sett av tid til spørsmål
-Ha en trygg voksen som «backup», som er med ungdommen som skal informere
-Lokalkunnskap

Melhus kommune sitt foredrag

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Website Built with WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: