KS om innbyggerdialog, innovasjon og klart språk

Når vårsamlingen avholdes i KS sitt hus, passet det bra med innlegg fra huseier. KS holdt innlegg om både «Innbyggerdialog fremmer innovasjon» samt «»Klart språk». Først ut var Trude Andresen, områdedirektør for Forskning, innovasjon og digitalisering i KS.

Trude AndresenEr dere flinke til å faktisk involvere målgruppa og innbyggerne? Hvordan vet vi at tenke seg inn i målgruppas og innbyggernes sko er nok? Det kan være at vi må ha sterkere lut til, og faktisk sette i system og involvere innbyggerne. Det er mye av det innovasjon og innovasjonsmetodikk i kommunesektoren faktisk handler om; Å bore i behov og spørre dem det gjelder, sa Trude Andresen.

– Det er viktig å ha en brei dialog for å finne nye løsninger, selv om dette kanskje tvinger oss ut av komfortsonen, hevdet Andersen. – Det er forskjell på å informere/kommunisere og det å aktivt involvere. I tillegg er innbyggere noe annet enn brukere, så vi må ha ulike strategier for disse to gruppene. I tillegg må vi ha dialog med andre miljøer rundt oss.

– «Du bor der jeg jobber», eller «jeg jobber der du bor». Det er to helt ulike måter å nærme seg brukeren på. Dette må dere utfordre fagfolkene deres på, oppfordret Andresen.

Trude Andresens foredrag

Klart språk-prosjekt

Kristin H Walstad og Anne H Vågsland– Klart språk setter leseren først, sa Anna Holm Vågsland fra KS. Hun er prosjektleder for «Klarspråk i kommunesektoren», som akkurat er avsluttet. Prosjektet har jobbet med å utvikle metodikk for kommunalt klarspråkarbeid, samt å forenkle standardtekster som kan deles og brukes av alle.

KS er eier av prosjektet og samarbeidspartnere er Kommunik og Forum for offentlig service. Deltakerne i pilotprosjektet er kommunene Bodø, Stavanger, Kongsberg, Tønsberg, Fredrikstad og Sarpsborg. Deltakende fylkekommuner er Rogaland, Vest-Agder, Nord- Trøndelag og Akershus.

Veien videre
KS vil nå jobbe med en modell for et hovedprosjekt. Satser på å sende en ny søknad til departementet nærmere sommeren. KS vil også selv legge inn ressurser for videre arbeid med klart språk.

Planlegger regionale grunnkurs til høsten. Samt lage en nasjonal base for delbare tekster.

I 2016 fortsetter arbeidet med åpne regionale tilbud. Knytte kontakt med potensielle «trekkhunder», som kan bidra i sin region. Kan også bli frikjøpt for å bli mentorer.

Stavanger kommune – foregangskommune i klart språk
Kristin H Walstad fra Stavanger kommune fortale om kommunens arbeid med klart språk. De har jobbet med forbedring av språket i brev og andre viktige dokument, skriveopplæring av ansatte, samt utarbeidet en språkprofil med regler og retningslinjer for hvordan ansatte skal skrive klart og korrekt.

Se Stavanger kommunes pråkprofil.

Sjekk også det rykende ferske nettstedet: www.klarspråk.no

Klart språk KS og Stavanger kommunes foredrag

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Website Built with WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: