Vær modig, snakk tydelig

20120906-201449.jpg

Tekst: Ingvild Amble Eriksen
Foto: Petter Ingeberg

– Det krever mot å snakke enkelt, sier Ingrid Trømborg, styreleder i Forum for offentlig service, og etterlyser et sentralt engasjement for klarspråkarbeid i kommuner og fylkeskommuner.
På KOMMUNIKs sommersamling i Bergen 6. og 7. september står klart språk på agendaen.

‘Klart språk i staten’ ble initiert av Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) og administreres av Difi. Nå etterlyser Ingrid Trømborg et samarbeid på tvers av departementene slik at også Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) og KS tar tak i arbeidet med et tydelig og enkelt språk.

– Enkelt språk er ikke fordummende, slik enkelte saksbehandlere i det offentlige synes å mene. Tvert imot er det fordummende å snakke eller skrive vanskelig. Det som ikke kan sies enkelt, bør ikke sies, sier Guro Hegna Svendsen, leder i KOMMUNIK, et faglig forum for kommunikasjonsarbeidere i kommuner og fylkeskommuner.

– Vi har lenge etterspurt et kommunalt og fylkeskommunalt samarbeid om klart språk. Dette handler om at arbeidet må bli synlig, det må skapes engasjement og det må ressurser til for å starte og drifte klarspråk-arbeid. Enn så lenge er det kun statlige foretak som inkluderes i Difis Klarspråk-prosjekt, sier Hegna Svendsen.

Fremmer demokratiet

– Klart språk er et svært viktig demokratiprinsipp. Forstår man ikke det man hører eller leser, kan man heller ikke orientere seg om rettigheter og plikter eller delta i den offentlige debatten, mener Ingrid Trømborg, og understreker at klart språk også er effektivt. Det er i kommuner og fylkeskommuner folk bor og lever.

– Klare og tydelige budskap i kommunale og fylkeskommunale brev vil etter all sannsynlighet redusere arbeidsmengden for servicetorg, sentralbord og saksbehandlere. Samtidig vil innbyggertilfredsheten og tilliten til kommunen bedres, mener Trømborg.

Trømborg og Forum for offentlig service er i dialog med Difi, og har også hatt møte med KRD, FAD og KS om viktigheten av et kommunalt og fylkeskommunalt språkprosjekt.

– Vi har felles målgruppe, og det er naturlig at KOMMUNIK og Forum for offentlig service samarbeider om å legge press på KRD for å få i gang et språkprosjekt, sier Guro Hegna Svendsen.

Foredragsholdere som kommunikasjonsrådgiver Julie Brodtkorb (JKL), journalist og forfatter Elisabeth Skarsbø Moen (VG), journalist Veslemøy Kjendsli (NRK) og retoriker Kjell Lars Berge (UiO) står på programmet når klarspråk var tema for KOMMUNIKs sommersamling i Bergen 6.-7.september.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Website Built with WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: