Har det gøy på jobben – med multikopter

Sjefen til NRK-journalisten Ola Helness sa det var viktig å ha det gøy på jobb. Da kjøpte Ola seg et flygende kamera.

Ola Helness er en av få lisensierte multikopterpiloter i Norge. På Kommuniks høstsamling presenterte han mulighetene man har med en drone.

– Det viktigste er å starte med en liten drone. Man må få inn i fingrene det å styre maskinen. Kontroll av maskinen er veldig viktig, og da er det unødvendig å starte med utstyr som koster tusenvis av kroner. Mister du kontrollen, kan de skarpe propellen skade både mennesker og dyr, sier Helness.

Stabile og rolige bilder

Dronene NRK-fotografen bruker, koster 11 000 kroner og har innebygget GPS-antenne og bruker 10-12 satellitter for å orientere seg og holde seg stabile. Maskinene kan være i lufta i 20 minutter før batteriene må lades. I praksis er forsvarlig rekkevidde på dronen 400 meter og en arbeidshøyde på maks 120 meter. En fordel med dronene er at de også kan brukes som håndholdte kameraer. Gyro-opphenget gjør at man får veldig stabile og rolige bilder.

Rekreasjonsflyging kan alle drive med, men det er strenge regler å forholde seg til hvis dronebilder skal brukes i kommersiell virksomhet.

– Nå er dette regulert av luftfartsloven og alle som skal drive med dette, må få godkjent en operasjonsmanual av Luftfartstilsynet. Etter nyttår kommer det et enklere regelverk for droner opptil 2 kg, forklarer Ola Helness.

Vil filme skoler og vegprosjekter

Nordland fylkeskommune har også kjøpt seg droner og har store forventninger til investeringen. De er i ferd med å utarbeide den påkrevde operasjonsmanualen.

– Vi jobber jo med folkehelse, og da kan det være fint å presentere turstiene våre på en ny måte. Og så kan vi filme skoler og vegprosjekt, for å nevne noe, sier kommunikasjonssjef Geir Johnsen i Nordland fylkeskommune.

DroneNytt: NRK-journalist Ola Helness’ drone vakte stor interesse i forsamlingen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Website Built with WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: