Sjefen til NRK-journalisten Ola Helness sa det var viktig å ha det gøy på jobb. Da kjøpte Ola seg et flygende kamera.
Ola Helness er en av få lisensierte multikopterpiloter i Norge. På Kommuniks høstsamling presenterte han mulighetene man har med en drone.
– Det viktigste er å starte med en liten drone. Man må få inn i fingrene det å styre maskinen. Kontroll av maskinen er veldig viktig, og da er det unødvendig å starte med utstyr som koster tusenvis av kroner. Mister du kontrollen, kan de skarpe propellen skade både mennesker og dyr, sier Helness.
Stabile og rolige bilder
Dronene NRK-fotografen bruker, koster 11 000 kroner og har innebygget GPS-antenne og bruker 10-12 satellitter for å orientere seg og holde seg stabile. Maskinene kan være i lufta i 20 minutter før batteriene må lades. I praksis er forsvarlig rekkevidde på dronen 400 meter og en arbeidshøyde på maks 120 meter. En fordel med dronene er at de også kan brukes som håndholdte kameraer. Gyro-opphenget gjør at man får veldig stabile og rolige bilder.
Rekreasjonsflyging kan alle drive med, men det er strenge regler å forholde seg til hvis dronebilder skal brukes i kommersiell virksomhet.
– Nå er dette regulert av luftfartsloven og alle som skal drive med dette, må få godkjent en operasjonsmanual av Luftfartstilsynet. Etter nyttår kommer det et enklere regelverk for droner opptil 2 kg, forklarer Ola Helness.
Vil filme skoler og vegprosjekter
Nordland fylkeskommune har også kjøpt seg droner og har store forventninger til investeringen. De er i ferd med å utarbeide den påkrevde operasjonsmanualen.
– Vi jobber jo med folkehelse, og da kan det være fint å presentere turstiene våre på en ny måte. Og så kan vi filme skoler og vegprosjekt, for å nevne noe, sier kommunikasjonssjef Geir Johnsen i Nordland fylkeskommune.
Nytt: NRK-journalist Ola Helness’ drone vakte stor interesse i forsamlingen.
Legg igjen en kommentar